Ce înseamnă pentru mine o facultate tehnică

Semnat,

Având în vedere atât situația actuală cât și cum s-au desfășurat orele înainte de pandemie, aș dori să-mi exprim și eu punctul de vedere, dacă se poate bine-înțeles.

Ce înseamnă pentru mine facultatea? (facultate cu profil tehnic)

Facultatea înseamnă noțiuni teoretice(90%) și exemple practice (10%). Exemple practice care probabil l-ar face pe orice nostalgic după “Epoca de Aur” să lăcrimeze, văzând că se folosește aceeași aparatură de atunci. Nu vreau să mă înțelegeți greșit, nu consider profesorii sau universitățile vinovate de acest lucru. Așa “s-a hotărât de sus”. Iar profesorii și universitățile au trebuit să se adapteze cum au putut.

Înafara faptului că din ceea ce înveți la facultate, poate maxim 20% din informație îți folosește în societatea actuală (mă repet, profil tehnic), iată că prezentul ne-a lovit din plin.

După zeci de ani în care sistemul de învățământ a fost neglijat, pus pe ultimul loc, cu schimbări peste schimbări, majoritatea fară vreun efect, a venit prezentul și a spus “hop, stai așa, schimbăm regulile”. Și iată cum trebuie atât studenții cât și profesorii să se adapteze unor condiții cu totul noi (pentru noi, că în țările unde educația chiar a reprezentat o valoare, lumea s-a cam adaptat deja).

De aceea apar și sunt sigur că vor apărea în continuare discuții legate de câte teme sunt, câte proiecte, cum se dau examenele, atârnatul telefoanelor la gât și oboseala resimțită atât de profesori cât și de studenți.

Sistemul de la noi a rămas cu aceleași metode de predare învechite, într-o societate unde ai acces la informație cu un click distanță. Da, într-adevăr, este mai bine să știi acele informații decât să stai să le cauți. Dar, pun și eu o întrebare: n-ar fi mai bine să știm unde și ce informații să căutăm? Nu de alta, dar din propria experiență pot spune că am învățat mai multe despre profilul meu de la facultate în 2 zile de stat pe youtube decât în 2 ani de facultate. Motivul? În loc de simple desene pe hârtie și calcule matematice, vedeam lucruri practice, lucruri cărora li se dădea și o ușoară notă de amuzament iar cadrul era mult mai prietenos, fapt care a făcut informația să se fixeze mult mai bine.

Pus față în față cu realitatea, când trebuie să-ți iei un job, nu te întreabă nimeni “ce notă ai luat la examenul X”. Te întreabă ce știi să faci. Iar de făcut, nu știi aproape nimic. Așa că după 4-6 ani de facultate, urmează și alte 1-6 luni de training. În care, practic înveți de la 0/aproape 0 ce ar fi trebuit să știi din moment ce ai acele 3 litere în față (“ing.”).

În loc să știm puțin din toate și să le facem pe toate, consider că ar fi mai bine să știm cum să căutăm ceea ce avem nevoie, doar în momentul în care avem nevoie. Așa am scuti timp, nervi și am fi mult mai puțin stresați (atât studenții cât și profesorii).

Haideți să nu mai mergem pe principiul “Cine știe când ne vor trebui lucrurile X în viață”…

Ne faci cinste cu o cafea?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on reddit
Share on linkedin
Share on twitter
Newsletter

Vreau să fiu la curent cu informații despre:

Intră și tu în comunitatea de studenți din orașul tău

Articole recente
Sesiunea
Daily

Cioc, cioc! Cine-i? Sesi. Care Sesi? SESIUNEA

Pentru o studentă din anul I ca și mine, ca și alții, prima sesiune a fost relativ…decentă. Adică se putea muult mai rău. Proful care zicea că are examenul greu? O nimica toată. Și tot așa. Bine, ca orice lucru, și sesiunea din iarna le-a avut pe-ale ei, cu bune, cu rele. Dar am trecut cu brio, sau cu o restanță. Las-o, c-o luăm noi. Nu vă întristați.

Sunt student și banii nu se lipesc de mine
Daily

Sunt student și banii nu se lipesc de mine. Coincidență?

Să fii student nu înseamnă doar timp pentru cursuri, cărți, seminarii, proiecte, seri cu prietenii sau ieșiri în oraș. Ești în perioada în care începi să îți dezvolti noi obiceiuri, începi să fii mai responsabil, iar cel mai important aspect pe care îl înveți, este cel de gestionare a bugetului tău.

Semnat, un simplu student
Semnat, un simplu student

Multumim, profesori dedicati!

Dragi dascăli de pretutindeni, Acesta este un text în semn de mulțumire pentru profesori dedicati, toți cei care se dedică meseriei ce-au ales-o în urmă

Semnat, un simplu student
Semnat, un simplu student

Facultatea online

Facultatea online e ceva gen: “Nu ai cameră – absent. Da’ cum să nu răspunzi? Ce, nu știi? Ai învățat asta.” Am crezut că martie

Pamflet

Top 9 fraze consacrate ale studenției

Anii studenției înseamnă și primele peripeții, pe care ți le amintești cu drag de-a lugul timpului, însă peripețiile vin la pachet cu urmări, astfel că îți vor rămâne automat în minte și niște fraze consacrate.

Newsletter

Vreau să fiu la curent cu informații despre:

Intră și tu în comunitatea de studenți din orașul tău