Fii la curent cu VIAȚA STUDENȚEASCĂ din orașul tău. Află din timp de evenimente, workshop-uri, internship-uri, job-uri, tips & tricks, promoții studențești și multe altele. Încearcă newsletterul Viață de student - click aici!
Fii la curent cu VIAȚA STUDENȚEASCĂ din orașul tău. Află din timp de evenimente, workshop-uri, internship-uri, job-uri, tips & tricks, promoții studențești și multe altele. Încearcă newsletterul Viață de student - click aici!

Sunt student și banii nu se lipesc de mine. Coincidență?

Sunt student și banii nu se lipesc de mine

Să fii student nu înseamnă doar timp pentru cursuri, cărți, seminarii, proiecte, seri cu prietenii sau ieșiri în oraș. Ești în perioada în care începi să îți dezvolți noi obiceiuri, începi să fii mai responsabil, iar cel mai important aspect pe care îl înveți, este să ai grijă de banii tăi, să-ți gestionezi bugetul.

Primul pas e simplu, începe prin a-ți calcula venitul. Vezi de unde și când îți vin banii, fie că sunt de la părinți, bursa lunară sau din job-ul part-time. Apoi, fă o lista cu toate cheltuielile lunare, începând de la cele fixe precum chiria, abonamentul de telefonie mobilă, transportul sau alimentele.

Această planificare te va ajuta să vezi exact ce obiceiuri de consum ai, unde se duc banii, care sunt veniturile tale și cum le poți gestiona mai eficient. Ai putea economisi prin formarea de obiceiuri noi, luând micul dejun acasă sau pregătindu-ți un sendviș pentru prânz.

Administrarea bugetului o poți face simplu

De la banala foaie de hârtie și un pix, până la un fișier excel, pe care să-l formatezi conform nevoilor tale. Totuși, dacă te descurci mult mai ușor de pe telefon, descarcă una dintre aplicațiile financiare care te vor ajuta să verifici la orice oră care este starea finanțelor tale. Câteva dintre ele sunt: MyWallet, Mint, Spendee sau Wally.

Acum îți poți stabili atingerea unui nou scop. Încearcă să pui deoparte 10% din venitul lunar. Vei construi astfel un obicei sănătos, care îți va fi de ajutor când vei avea nevoie de banii puși deoparte. Alocă acești 10% într-un fond de urgență. Te poate scoate din încurcături, așa că încearcă să îl construiești din timp.

Ziua fără cumpărături. Alege-ți în timpul săptămânii o zi sau două în care să nu cheltui deloc.

Fă-ți abonament la bibliotecă și împrumută cărțile de acolo, în loc să le cumperi

Alege produse generice. La supermarket, evită brandurile și alege produsele magazinului, sunt mai ieftine, dar au același gust;

Nu merge la cumpărături atunci când îți este foame. Pune în coș doar lucrurile necesare;

Împarte chiria cu un coleg sau prieten. Poți împărți astfel costurile facturilor și a cumpărăturilor de alimente. În plus, gătitul poate tăia din cheltuieli dacă alegeți să gătiți împreună.

Împarte abonamentele de tip Netflix cu alți prieteni și închide-le pe cele pe care nu le utilizezi;

Vinde lucrurile pe care nu le mai folosești, cum ar fi cursurile de anii trecuți

Bea mai multă apă în locul băuturilor carbogazoase. Este sănătos atât pentru tine, cât și pentru bugetul tău;

Nu risipi alimentele. Consumă cât mai repede preparatele proaspete din pachetul de acasă și pune deoparte conservele și murăturile

Dacă ai reușit să ajungi până aici, atunci este momentul să faci cunoștință și cu ofertele bancare. Majoritatea băncilor din România au pachete dedicate pentru studenți, cu beneficii care îți pot sprijini eforturile de bugetare. Acum e momentul să înveți care e diferența dintr-un card de debit sau credit, ce sunt conturile depozit și cum se calculează o dobândă fixă sau flexibilă. Documentează-te și vezi ce e potrivit pentru tine și nevoile tale și fă o alegere informată.

Începe cu primul tău card, cardul pentru student cu ZERO costuri și timp pentru tine.

Dacă ești curios, intră aici și vezi ce îți oferă.


Citește și “Ce fac studenții când rămân fără bani”

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on reddit
Share on linkedin
Share on twitter
Newsletter

Vreau să fiu la curent cu informații despre:

Intră și tu în comunitatea de studenți din orașul tău

Articole recente
Career Talks – mai aproape de cariera ta ideala
Daily

Career Talks – mai aproape de cariera ta ideala

Cu toții știm că primii pași sunt dificili și e greu până înveți să îți menții echilibrul. De aceea, la Angajatori de TOP am pregătit o serie de webinarii care să te ajute să îți începi drumul către cariera dorită fără a te împiedica!

Accenture Thumbnail
Daily

Poți să lucrezi dacă ești student?

De ce întrebarea asta? Ei bine, știu că există un gând colectiv printre tinerii din universități, că viața de student nu s-ar combina bine cu viața profesioanală. Înțeleg neliniștea, m-am aflat și eu în aceasta situație, dar hai să vă povestesc cum s-a întâmplat la mine și cum am ajuns să le împac pe amândouă.

Newsletter

Vreau să fiu la curent cu informații despre:

Intră și tu în comunitatea de studenți din orașul tău